Câteva gânduri la moartea proletcultistei Nina Cassian

Câteva gânduri la moartea proletcultistei Nina Cassian — articolul lui George Damian, un om căruia îi urmăresc postările cu mult interes

.

.

.

.

.

.

6 comentarii

 1. Să mă ierţi, da’ pe lângă faptul că e agramat, singura calitate a tipului mi se pare agresivitatea. Am citit articolul şi am crezut că-i vorba de vreo torţionară. 🙂
  Căcat cu polonicul a mâncat multă lume. S-o faci pe doamna respectivă vinovată de toate cele mi se pare aberant. Că a fost gonflată de alţi polonicoprofagi ca de-alde Tismăneanu… asta e altă bubă.

  • ba tu să mă ierţi, căci mie îmi place foarte mult cum scrie „tipul”.

   nu o face pe doamna nina vinovată de toate cele, ci, inspirat de moartea nemuritoarei poete, moarte deplânsă de tot felul de tute din publicistica românească, george damian schiţează o poziţie. din câte înţeleg eu, această poziţie ar putea fi rezumată aşa: vinovaţi de crimele făcute sub ocupaţia sovietică sunt nu doar cei care au dat cu ranga sau cei care au apăsat pe trăgaci, aşa-numitele brute ale sistemului, ci şi artizanii propagandei, toţi cei care propagau ideologia în numele căreia erau comise crimele. printre aceştia se numără scriitorii epocii, scriitorii proletcultişti.

   da, sunt mulţi care au mâncat căcat cu polonicul, dar sunt mult mai mulţi care n-au mâncat, care au avut de suferit din cauza mâncătorilor de căcat.

   aplaud ori de câte ori este arătată câte o jigodie precum nina cassian. în cazul ei nici măcar nu ne putem prevala de distincţia dintre om şi artist. ca artistă, a fost mediocră.

 2. Nu, nu pot să cred că are vreo valoare o aşa arătare cu degetul. E o mică diferenţă între asta şi a-ţi băga degetul în nas. Prea mică… Dacă vrei să arăţi, arată constant şi tot, nu numai ce e pe tapet.
  Şi… să fim serioşi, proporţiile nu sunt alea de care vorbeşti. Majoritatea au mâncat căcat… suferinzii au fost minoritari.

  • păi, da, să fim serioşi. nu cred că vorbeşti serios atunci când consideri ca fiind lipsită de valoare o arătare cu degetul numai pentru că nu arată tot şi numai pentru că profită de faptul că subiectul e pe tapet. ar însemna să nu te mai plângi de nimic dacă acea critică nu este inclusă într-un studiu exhaustiv care demontează până la ultimele rotiţe mecanismul responsabil de acel fapt particular. sigur că e de dorit un astfel de studiu, dar absenţa lui nu face neapărat să fie lipsită de valoare o arătare cu degetul a unei cabotine. probabil că george damian nici n-ar fi făcut-o dacă nu i s-ar fi făcut scârbă, aşa cum mi s-a făcut şi mie, de încercările multiple de a-i spoi doamnei nina o nouă faţadă. sigur că aş fi vrut să văd o explicaţie în care se propune un răspuns la întrebarea de ce există un efort constant de reabilitatre a unor jigodii şi de ce cassian beneficiază de acest efort.

 3. Păi eu văd aşa: într-o ţară plină de căcat, care ia izul drept parfum pentru că s-a obişnuit cu el de prin 1948, sunt şi muşte. E plin de muşte. Foarte multe muşte, de toate dimensiunile şi culorile. La un moment dat crapă o musculiţă, vin muscoii să-i cânte prohodul a laudă, iar din porumb sare Gogu, urlând şi ţipând că musculiţa aia a mâncat căcat. Iar noi ar trebui să-l aplaudăm pentru că spune lucrurilor pe nume… Aida-de!!

  • după logica asta, ar trebui să-i dăm două picioare în cur lui gogu, spunându-i „bă, violentule!” şi să ne lăsăm mintea la murat în cântările muscoilor de care vorbeşti, cântări care nu mai contenesc.

   pe de altă parte, cred că te duci pe o pistă greşită. nu cassian face miza acestui post. moartea şi încercarea de spălare a cadavrului puturos au prilejuit o spunere despre intelectualii pretins diafani ai stalinismului.

   e treaba ta pe cine aplauzi, nu-ţi cer s-o faci, eu m-am limitat la a spune despre mine că nu obosesc să-i aplaud pe cei care dau flegme pe impostori, nu obosesc să-i aplaud pe cei care iau poziţie în faţa încercărilor de reabilitare a unor lichele


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Amintirea_ta_e_o_casa-C1-C4
 • blacksquare5
 • eu nu mă promovez pe mine ci conceptul de eu
 • blacksquare5
 • blacksquare5
 • Alătură-te altor 21 de urmăritori